Despre noi

duminică, 12 decembrie 2010

EMINESCU ÎN OGLINDA GRAFICĂ vs. NAŞTEREA DOMNULUI la Şcoala Generală Prejmer

Masteranzi ai Facultăţii de Litere, profilul Inovare Culturală, vor să-l renască pe Eminescu şi să-l readucă în inima copiilor prin desen, în cadrul proiectului Eminescu în oglinda grafică desfăşurat în Şcoala Generală Prejmer ca şi în alte şcoli: Şcoala Generală Teliu, Şcoala Generală Hărman şi Şcoala Nr. 6 Săcele.

Doi dintre aceştia au fost prezenţi în şcoala noastră, şi, prin intermediul versurilor ale marelui poet, au transpus copiii în atmosfera de basm din "Crăiasa din poveşti" şi "O rămâi", suficient încât aceştia să surprindă instantanee pline de viaţă, imortalizate pe hârtie, în creion, uşoară tentă de cărbune. În fundal au fost susţinuţi de magia colindelor lui Ştefan Hruşcă. 
Astfel, Crăiasa, nuferii, lacul, au înviat, aşa cum şi-au propus studenţii, materializându-se iconografic atât în inima elevilor cât şi în faţa ochilor noştrii, în imagini pline de vibraţie.
Participanţii au fost selectaţi de dna prof. Roxana Mîzgaciu dintre elevii ciclului gimnazial. Aceştia au plecat cu zâmbetul pe buze şi, atâta timp cât aceasta se întâmplă, speranţa apropierii de poezie rămâne ca steaua care-a răsărit.

În paralel, în acelaşi spaţiu dar în alt loc, se desfăşura scena Naşterii Domnului Iisus Hristos, interpretată de păpuşile mânuite cu măiestrie de actriţele Valizei cu teatru din Braşov.
45 de copii din clasele I-IV au fost uşor introduşi în atmosfera de sărbătoare, au colindat împreună cu personajele şi au plecat cu şi mai multă lumină în suflet.
Scene diferite, două crăiese şi o atmosferă de sărbătoare, acestea au fost atributele zilei de joi, 9.12.2010.



Prof. documentarist Adina Neagu

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Generozitate în prag de sărbători

Avem încă o dovadă că bunătatea şi generozitatea nu sunt pe cale de disparitie aşa cum se spune astăzi.
Pentru că nu toate familiile copiilor au posibilitatea de a-şi susţine material copiii, iar mulţi dintre copiii din şcoală nu vin la cursuri pentru că nu au ce să încalţe sau să îmbrace în perioadele friguroase sau, nu au culori, coli albe, etc - necesare, cum bine ştim oricărui şcolar - mediatorul şcolar Corina Constantin a apelat la generozitatea celor din jur, prin anunţuri postate atât în şcoală cât şi pe internet.
Copilaşii din clasa I-a C, au primit de la un domn generos din Braşov, diverse rechizite. Aveţi aici imagini cu ei bucurându-se.
Lansăm pe această cale, un apel către cei cărora le prisosesc hăinuţe, încălţăminte sau rechizite, atât pentru cei mari cât şi pentru piticoţi. Încă se mai fac înscrieri pentru postul de Moş Crăciun.

Prof. documentarist Adina Neagu.