Despre noi

luni, 17 iunie 2013

ORIENTARE ȘCOLARĂ ȘI PROFESIONALĂ PRIN PROIECTUL JOBS



            Anul școlar 2012 -2013, în Școala Gimnazială Prejmer a debutat sub auspiciile unui  proiect foarte important: JOBS. Proiectul a avut ca obiectiv  pregătirea elevilor din România, aflați în ultimii ani ai învățământului obligatoriu, pentru alegerea viitoarei profesii sau a orientării spre studiile universitare.
prof. Rolph Gall
              Proiectul JOBS a fost implementat în România de Ministerul Educației, Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și centrul Internațional Projects in Education al Universității Pedagogice Zurich, Brașovul fiind județ pilot. Proiectul a fost aplicat în opt școli gimnaziale și opt licee.
            În Școala Gimnazială Prejmer, proiectul a fost aplicat la clasa a VIII-a A, bucurându-se de succes atât în rândul elevilor, cât și al părinților și profesorilor. Echipa proiectului a fost formată din dir. prof. Mircea Sorin Mircea, prof. Crăciun Georgeta, prof. Andrași Felicia, prof. Palamiuc Mariana, prof. psih. Bota Camelia și prof. documentarist Mîzgaciu Roxana. În cadrul proiectului s-a urmărit dezvoltarea unor abilități practice de viață, cu implicarea minimă a profesorilor. Astfel lumea meseriilor a fost exploatată de elevi în mod individual și în echipă prin rezolvarea sarcinilor de lucru din modulele JOBS în clasă sau pe teren.
 
Dl Primar Șerban Todorică
             Ultima activitate a proiectului a avut ca scop amenajarea unei expoziții despre  lumea meseriilor. Pentru ca echipa din Elveția să viziteze cât mai multe școli, acestea s-au organizat pe zone. Astfel în Centrul de Documentare și Informare al  Școlii Gimnaziale Prejmer au fost organizate trei expoziții: a Școlii Gimnaziale Vama Buzăului, a Scolii Gimnaziale Prejmer și a Colegiului pentru Agricultură și Industrie ,, Țara Bârsei”. Elevii au fost actorii principali ai acestei activități: Ei au realizat colajele despre meserii, Ei au organizat expoziția, Ei au realizat afișul, fluturașul și invitațiile proiectului. La expoziție au participat reprezentanții din Elveția, ai ISJ Brașov, ai comunității locale, dl. Primar Șerban Todorică, reprezentanții agenților economici, părinți, profesori și directorii unităților școlare. In discursul lor, invitații au precizat importanța proiectului în dezvoltarea profesională a elevilor, în exersarea etapelor de obținere a unui loc de muncă. Unii părinți au afirmat că datorită acestui proiect, copii lor au reușit să-și stabilească prioritățile în completarea opțiunilor pentru admiterea în liceu. Întreaga activitat a fost un succes iar echipa elvețiană a fost încântată de tot ceea ce au găsit în școala noastră.
                Proiectul JOBS va continua şi  în anul şcolar viitor, obiectivele de orientare şcolară şi profesională fiind aplicate de data aceasta la clasa a VII-a, care deja se prezintă încântată de acitivităţile în care au fost implicaţi colegii mai mari.
                

                                                       
Elevii JOBS
Dl director Mircea Sorin
Dna farmacist
                                                             
                                                     Profesor documentarist Mîzgaciu Roxana