Despre noi

joi, 21 noiembrie 2013

UN ALTFEL DE HALLOWEEN - ZIUA SFÂNTULUI DUMITRU



             În Centrul de documentare şi informare al Şcolii Gimnaziale Prejmer a avut loc în data de 31 octombrie 2013 o activitate dedicată Sfântului Dumitru. Protagoniştii activităţii au fost elevii clasei a IV a B, iar activitatea am desfăşurat-o în colaborare cu dna profesor pentru învăţământ primar Pârvu Georgiana
              Este foarte important ca elevii noştrii, elevi ai unei societăţi contemporane în continuă transformare să cunoască şi sărbătorile perene şi să nu le valorizeze doar pe cele preluate de la alte civilizaţii. Dorind să atingem acest obiectiv am organizat o zi de Halloween altfel, prin derularea unor slideuri cu informaţii despre semnificaţia religioasă dar şi despre obiceiurile şi tradiţiile moştenite de la strămoşii noştrii care aveau loc de  Sfântul Dumitru, sărbătorit aproximativ în aceeaşi perioadă cu Halloweenul.
               După vizionarea slidurilor elevii au confecţionat măşti şi s-au costumat. Activitatea a fost apreciată de elevii noştrii care vor aprecia mai mult sărbătorile românilor.

                 



                               




    Prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

duminică, 17 noiembrie 2013

CONFERINȚA NAȚIONALĂ ,, CDI - VECTOR AL DEZVOLTĂRII CULTURII INFORMAȚIEI"



             În perioada 8-9 noiembrie 2013, Casa Corpului Didactic Sibiu a organizat,  a organizat conferința cu tema ,, Centrele de documentare și informare, vector al dezvoltării culturii informației” pentru a  valoriza experiența în domeniul CDI. Acțiunea a fost avizată de Ministerul Educației Naționale (MEN) și susținută de Institutul Francez din România(IFR), fiind parte a activităților derulate în cadrul proiectului ”Educație pentru informație”.
              Acțiunea s-a desfășurat în  parteneriat cu: ISJ Sibiu, Biblioteca Astra Sibiu, IFR, Facultatea de Litere și Arte Sibiu, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), ARS
CDI, Asociația EduMedia. Parteneri media: TV Sibiu.
             Conferința s-a adresat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar  (profesori documentariști, bibliotecari școlari, responsabili CDI și profesori, învățători, educatori), directorilor unităților de învățământ preuniversitar, reprezentanţilor ISJ/ISMB, directorilor CCD și profesorilor metodiști, formatorilor, cadrelor didactice din sistemul universitar, reprezentanţilor asociaţiilor profesionale de profil, reprezentanţilor bibliotecilor precum și studenţilor din facultățile de profil.
                Împreună cu colega de biologie, Oltean Ioana am paricipat la Conferință cu tema ,, Forme de animație culturală aplicate în științele naturii” Lucrarea a fost organizată în așa fel încât să contureze proiectele desfășurate în parteneriat cu dna profesoară precum și formele de animație culturală folosite în derularea acestora ( expoziția tematică, afișe, pliante, fișe documentare)

 








                Am fost foarte încântată să constat că în școala noastră au loc activități și proiecte interesante care răspund nevoii de cunoștere a elevilor, având în vedere că  nu există elevul “în general”, unul şi acelaşi, căruia să-i prescriem o evoluţie standard în şcoală, ci există elevi cu ritmuri diferite, interese diferite, abilităţi diferite. Acceptând această realitate complexă din cadrul şcolii, trebuie să constatăm că, pentru o formare intelectuală adecvată, este necesară o ofertă cât mai variată de instruire, capabilă să vină în întâmpinarea diferitelor nevoi, interese, ritmuri, stiluri ale elevilor, fapt care se și întâmplă.
                 Fiind prima experiență  de acest gen la care particip, nu îmi rămâne decât să felicit organizatorii așteptând cu nerăbdare să ne întâlnim cu bine la următoarea ediție.
                                                   Prof. documentarist Mizgaciu Roxana

miercuri, 13 noiembrie 2013

HALLOWEEN FEAST



                     Cu mare entuziasm, elevii claselor a V a B si a VII a A au participat în data de 31 octombrie la un festival dedicat sărbătorii de Halloween. Aceast eveniment a fost planificat în baza Calendarului Activităţilor Extraşcolare și cel al Comisiei Metodice a limbilor moderne.  Întrucât nu putem stăvili progresul și avalanșa de informație caracteristică evoluției societății umane și secolului în care trăim, este necesar cainformațiile noi să fie asimilate corespunzător, ducând la formarea armonioasă a personalității elevilor. În acest sens, am propus elevilor activitatea extrașcolară ,,Halloween Feast”, care intenționează să înlăture prejudecata că Halloween este o sărbătoare americană și că nu se încadrează în peisajul românesc. În aceeași ordine de idei, am subliniat faptul ca superstițiile se regăsesc în orice cadru natural, în variate forme. Pentru a combate pericolul imitației și asimilării greșite a formelor fără fond, mi-am propus să acord atenție acestui eveniment, stimulând capacitățile creative, intelectuale și afective ale elevilor prin difertite activități. Evenimentul a gravitat în jurul a patru etape: Halloween Weaving Contest (clasa a V a), Halloween Pumpkin Fair (toti elevii), Crazy cooking ( fetele din clasa a VII a) respectiv Halloween Essay Contest- Scary Story (clasa a VII a). Activitatea extrașcolară a fost organizată de prof. Oana Ardeleanu in stransa colaborare cu elevii claselor amintite. 
Cert este că un astfel de tip de activități extrașcolare poate deveni o modalitate eficientă de cunoaștere, de formare culturală a elevilor, de punere în valoare a unor abilități de care ei dau dovadă, canalizându-i spre profesii care li se potrivesc. Centrate pe elevi, proiectele derulate devin mijloace eficiente de atingere a obiectivelor educaționale, de modelare a caracterelor și a spiritului civic. În plus, ocuparea timpului liber cu activități de tip recreativ, informativ, competițional este menită să dezvolte cunoașterea interculturalității și contibuie la dezvoltarea abilităților de comunicare, imprimând elevilor o atitudine de toleranță.


                                                                                                

                   


                                              prof. Ardeleanu Oana

OPŢIONALUL - ,, JOCURI DIDACTICE"



             Opţionalul ,, Jocuri didactice”  se desfăşoară o dată pe săptămână în Centrul de documentare şi informare al şcolii, în sala de clasă sau în împrejurimile şcolii cu elevii clasei a IV a B şi în colaborare cu familia.
             Acest opţional este conceput în aşa fel încât să atingă mai multe discipline.
             Jocul didactic reprezintă unul din mijloacele folosite cu succes în cadrul procesului de instruire, iar datorită conţinutului şi a modului de desfăşurare, dinamizează întregul colectiv al clasei, de asemenea se formează şi se dezvoltă unele deprinderi practice şi de muncă organizată.
             Scopul opţionalului este acela de a încuraja creativitatea, gândirea independentă, imaginaţia, libertatea de exprimare.             
              Jocurile se vor desfăşura respectând clasificarea şi caracteristicile specifice acestora şi vor aborda diferite discipline, în funcţie de conţinutul instruirii.
             Pentru buna desfăşurare a cursului vor fi folosite materiale clasice ( ilustraţii, videoproiector), dar şi materiale moderne ( laptop, CD –uri, videoproiector)
             Evaluarea se va realiza prin portofolii, concursuri, expoziţii tematice.



                                                                                    

                         prof. pentru învăţământ primar Pârvu Georgiana

ACŢIUNE UMANITARĂ - TĂRGUL DE CERCEI



 
            Pentru a-l ajuta pe colegul lor aflat într-o situaţie specială, fiind diagnosticat cu o deficienţă senzorială de hipoacuzie, elevii clasei a VI-a A au deschis un târg de accesorii hand-made, cu vânzare. Materialele au fost realizate la Centrul de Documentare şi Informare al şcolii, iar banii adunaţi vor fi donaţi familiei pentru achiziţionarea bateriilor necesare aparatelor auditive.


                                            
                                                           colectivul clasei a VI-a A