Despre noi

joi, 14 aprilie 2011

MATERIAL SIGURANTA PE INTERNET

SIGURANTA PE INTERNET

In prima luna dedicata proiectului privind navigarea in siguranta pe internet a copiilor si adolescentilor, am desfasurat o serie de activitati impreuna cu elevii claselor V-VIII ai Scolii Generale Prejmer.
Am debutat actiunile noastre cu distribuirea pliantelor catre profesori, elevi si parinti ( in cancelarie, in Centrul de Documentare si Informare, la sedintele cu parintii).
 Ulterior am realizat un panou cu materiale care contin informatii referitoare la modul in care se poate naviga sigur pe internet, la pericolele care ii pot paste pe copii in spatiul virtual – si care se pot extinde cu mare usurinta la spatiul real, masuri de protectie in caz  de BULLYING.
Cea de-a treia activitate-care este inca in curs de desfasurare, consta in prezentarea unor materiale informativ-explicative, scrise si video, referitoare la ce reprezinta bullying-ul, agresivitatea, ce inseamna sa fii agresor, victima, respectiv martor, si ce poti face ca sa iei atitudine intr-o maniera activa, dar non-agresiva. Aceste materiale sunt intotdeauna urmate de discutii cu copiii, pentru a primi un feed-back direct de la acestia in ceea ce priveste informatiile pe care le-au retinut si inteles.

                  Prof. Psiholog Moldovan Alina-Maria

ACTIVITĂŢI:


ŞCOALA GENERALĂ PREJMER
RECHIŢEAN RAREŞ
ŞUTEU MONICA
Clasa a VII-a B
MISIUNE DE JOACĂ

         Internetul pentru noi este foarte atrǎgǎtor, dar uneori devine un pericol. Despre acest lucru ne-am hotǎrât sǎ facem un filmuleţ care sǎ arate şi altora ce înseamnǎ sǎ iei joaca în serios.
        Ne place la fel de mult sǎ jucǎm şah şi sǎ navigǎm pe Internet.Aşa cǎ ne-am decis sǎ unim cele douǎ hobby-uri într-un film despre siguranţa on-line.
        Ne-am documentat despre ce înseamnǎ sǎ joci cu bani pe Internet, sǎ plǎteşti cu cardul şi sǎ pierzi banii. Dupǎ aceea, am rugat-o pe doamna dirigintǎ sǎ ne ajute sǎ realizǎm un film.
       A urmat şedinţa foto la crea ne-am simţit foarte bine şi la care am înţeles cât de uşor este sǎ pierzi bani on-line. Apoi ne-am gândit la o melodie care sǎ însoţeascǎ fotografiile prezentate în Windows Mouvie Maker, o melodie care sǎ descrie suspansul şi pericolul jocului pe Internet. Astfel am ales melodia din filmul “Misiune imposibilǎ”, film care ne-a inspirit sǎ credem cǎ o pasiune poate deveni periculoasǎ atunci când este împǎrţitǎ cu necunoscuţi.
       Pe Internet, nu poţi cunoaşte persoanele cu care intri în contact, deoarece acesta ne oferǎ fiecǎruia o mascǎ. Sub aceastǎ mascǎ se pot ascunde oameni rǎi, care vor sǎ profite de naivitatea noastrǎ.
     Titlul reprezentǎrii noastre l-am gǎsit la final, combinând numele filmului “Misiune imposibilǎ” cu idea de joacǎ pe Internet. Eu şi colegul meu,Rareş, suntem cele douǎ personaje ale filmului. Eu sunt victima, iar Rareş este persoana mai în vârstǎ care se dǎ drept elev şi care în final îmi ia banii. Reuşesc sǎ iau cardul mamei şi datele ei personal pentru a folosi banii din contul ei. Bineînţeles cǎ mama nu ştie nimic, dar când va observa lipsa banilor vom avea o discuţie pe cinste. Luând bani fǎrǎ ştirea ei este mult mai grav decât pierderea lor, cǎci nu va mai avea încredere în mine. Noi credem cǎ pǎrinţii ne-ar ajuta mai mult dacǎ le-am spune ce dorim şi ce problem avem. Multe victime ale Internetului ar fi salvate dacǎ pǎrinţii ar şti mai multe despre siguranţa on-line. Dacǎ noi am vorbi mai des cu ei, nu s-ar întâmpla lucruri urâte ca cel prezentat de noi în film.
      Datoritǎ acestui concurs, noi am înţeles mai bine ce înseamnǎ transmiterea datelor pe Internet, mai ales atunci când sunt date personale. Am înţeles cǎ existǎ pericole atunci când nu cunoşti persoana cu care comunici, când te implicit prea mult în ceva ce te pasioneazǎ şi când nu comunici cu adevǎraţii tǎi prieteni.
     Acum suntem mai atenţi când postǎm poze pe Facebook sau Hi5, nu le arǎtǎm tuturor, ci doar prietenilor. Cu siguranţǎ, nu vom încerca sǎ jucǎm pe bani, lǎsând joaca doar pentru distracţie şi relaxare şi nu pentru câştiguri.Poate cǎ vom învǎţa cǎ odatǎ cu liberatatea, pe care ţi-o oferǎ Internetul, vin şi multe responsabilitǎţi ce trebuie respectate de cei mari şi mici. 
Material realizat de prof. Schiel Cristina                                                  



Material  Siguranţa pe internet realizat de:

Alina-Maria Moldovan - psiholog
Schiel Cristina - profesor
Veres-Panescu Mihaela-Angela - profesor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu