Despre noi

duminică, 1 noiembrie 2015

TOAMNA ÎN CREAȚIILE LITERARE ȘI ARTISTICO-PLASTICE


 
                    Luna octombrie s-a încheiat în spiritul competiției, care a cuprins elevi din clasele a II-a A, a IV-a A si a IV-a B din școala noastră. A fost prima activitate din cadrul unui proiect de parteneriat între C.D.I.-ul Școlii Gimnaziale Prejmer și clasele amintite mai sus , proiect care are ca și scop autocunoașterea, dezvoltarea personală , dragostea pentru lectură, dezvoltarea creativității și dorința de a descoperi valori , intitulat,, MICII ȘCOLARI, MARII ARTIȘTI”.
      Într-un climat plăcut, elevii noștri au scris poezii despre toamnă, texte ,în care și-au așternut gândurile, sentimentele și trăirile  și au pictat în culori minunate anotimpul evocat.
       Dupa săptămâna de vacanță care urmează pentru clasele I-IV, vor fi anunțați și câștigătorii , premiile constând în bilete la spectacole de teatru .
       Elevii au fost însoțiți de doamnele învățătoare Ana Gurzun, Cristina Mirică, Valentina Oancea și Ioana Iuga.
       Mulțumim prof. documentarist Roxana Mîzgaciu
 
                                                                                      Înv. Cristina Mirică
 
 
 




 

marți, 27 octombrie 2015

Ziua Armatei



  


                   Anul 2015 a fost declarat Anul veteranilor de război, astfel ziua de 23 octombrie a fost dedicată Zilei Amatei Române.
               Cu această ocazie, în Centrul de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale Prejmer elevii claselor a V-a A și a VI-a  A au  vizionat mărturii ale veteranilor de război, au relatat chiar ei povești auzite la străbunicii  și au prezentat un program artistic. Activitatea a fost coordonată de dna profesor Mîzgaciu Roxana.

















                                                  prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

Ziua Holocaustului în România



              
                În data de 9 octombrie 2015, în Centrul de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale Prejmer, elevii clasei a VIII –a B împreună cu doamna profeor Marinescu Ioana au desfășurat o activitate de comemorare a Zilei Holocaustului. Elevii au vizionat un DVD intitulat ,,Istoria evreilor" și au purtat discuții pornind de la imaginile vizionate.



















                                                        prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

Ziua Germaniei



                    

                     Gazda multor evenimente cultural artistice, în data de 2 octombrie 2015 în CDI-ul școlii s-a sărbătorit Ziua Germaniei. Activitatea desfășurată de elevii clasei a VIII –a B a fost coordonată de doamna profesoară Radu Mirela. Elevii au prezentat materiale Power-Point și colaje despre istoria, obiceiurile și tradițiile Germaniei. Conversașiile s-au purtat în limba germană.


















                                       prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

Ziua Limbilor Europene



         

                      În data de 2 octombrie, elevii claselor a VI –a coordonați de doamnele profesoare Felicia Andrași și Elena Holovaci au sărbătorit Ziua Limbilor Europene. Activitatea a constat în prezentări Power-Point, colaje, cântece și poezii în limba engleză, franceză și germană.
                La activitate a fost prezent și un profesor din Germanie, care își desfășoară activitatea în școala noastră ca voluntar. Stephan a prezentat elevilor o poezie ilustrată.




















                                                             prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

Săptămâna prevenirii criminalității



                           


                    În perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2015,  s-au desfășurat activități de prevenție a consumului de droguri. Profesorii diriginți au prelucrat un material Power-Point distribuit de Inspectoratul Școlar Brașov și Poliția Brașov. Au fost purtate discuții pe această temă cu argumente care au avut ca scop înțelegerea efetelor negative asupra organismului în urma consumului de droguri.



prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

duminică, 21 iunie 2015

Proiect educațional ,, La Șezătoare"

                     În perioada ianuarie - iunie 2015 în centrul de Documentare și Informare al școlii am desfășurat proiectul educațional,, La Șezătoare". La proiect au participat eleve din clasele a III -VIII - a. Partenerii proiectului au fost Muzeul de Etnografie Brașov și Biblioteca Județeană ,, George Barițiu" Brașov.
                     Proiectul a constat în confecționarea unor produse: mărțișoare, semne de carte, magneți și ii realizate la scară mică de către elevele școlii. Acestea au fost expuse și oferite cadou cu diverse ocazii: Tîrgul de mărțișoare organizat la nivel  de școală, activitatea metodică organizată la nivel de județ în 27 martie. Recompensa cea mai mare a muncii depuse timp de aproximativ șase luni a fost obținerea locului III la Festivalul concurs de tradiții populare ,, Vatra satului” din 6 iunie 2015.
                    Bucuria mea cea mai mare, ca profesor documentarist, a fost atunci când o elevă a venit și mi-a povesti reacția mamei, când i-a spus că participă la un astfel de proiect: ,, Mă bucur că nu mai stai în fața leptopului" și momentul în care am fost felicitată de către o doamnă participantă la festival. O bucurie și mai mare am avut de-a lungul celor șase luni când elevele îmi deschideau ușa CDI-ului și mă întrebau dacă mai pot coase câteva rănduri.
                     
                          
      Îmi închei articolul prin a adresa felicitări elevelor mele, urându-le vacanță plăcută și amintindu-le încă odată  cuvintele marelui poet Lucian Blaga:
 ,, Veșnicia s-a născut la sat!"
                               

                                                 prof. documentarist Mîzgaciu Roxana



luni, 15 iunie 2015

,, Manuscrise iluminate în viziunea copiilor– O pagină din istoria unei cărți ”



,, Prin scris se stabilesc înțelegeri, legi, ordine. Scrisul a făcut înțelegerea statelor mai mare decât era posibilă pentru vechile orașe-stat. A făcut să existe o neîntreruptă conștiință istorică. Ordinul preotului sau a regelui și pecețile sale puteau ajunge mult mai departe decât răzbătea privirea și vocea lui și le putea supraviețiu”
                                                                                           H. G. Wells, 1992
  Proiectul  ,, Manuscrise iluminate în viziunea copiilor – O pagină din istoria unei cărți “ a fost aplicat în școala noastră în urma protocolului de colaborare încheiat  cu partenerii noștrii județeni: Centrul Județean de Resurse și  Asistență Educațională Brașov, Inspectoratul Școlar Brașov și Muzeul de Istorie Brașov. Proiectul a fost implementat în 13  școli din județul Brașov și a avut ca scop:  dezvoltarea interesului elevilor pentru istoria scrisului şi a cărţii prin implicarea în activităţi de informare – documentare, activităţi de realizare a replicilor unor pagini.            
               Proiectul s-a desfășurat în perioada februarie-iunie 2013 și a avut drept grup țintă  elevi de clasa a VI –a și a VII-a ai Școlii Gimnaziale Prejmer
                 Prin acest proiect am încercat  să-i aduc pe elevi cât mai aproape de momentele importante din istoria scrisului. Scrisul, va rămîne alături de comunicarea verbală un canal de comunicare între oameni. Datorită lui avem dovezi istorice care atestă anumite evenimente istorice Imaginația lor, în ceea ce privește trecutul, trebuie fructificată într-un act educațional care să-i stimuleze dorința de cunoștere, de respect față de valorile culturale, sa-i dezvolte spiritul creeator și încrederea în propriile forțe.
                  Din motive obiective, vernisajul expoziției a avut loc în acest an școlar, în data de 2 iunie 2015, la Muzeul de Isorie Brașov și va fi deschisă publicului toată luna iunie.
               


                                      prof. documentarist Mizgaciu Roxana

duminică, 10 mai 2015

AMINTIRILE CLASEI I A, DIN LUNA MARTISORULUI-2015



Deși am pășit în a doua lună a primăverii, privind pe fereastră, n-am spune ca s-a instalat mult așteptatul anotimp al renașterii naturii și al sarbatorii cantecului pasarelelor tocmai întoarse în țara din zările de soare pline…Cateva berze si rândunele zgribulite zboară dezorientate,neințelegand ce se petrece.
              Suntem în clasa, la ora de CLR.Ochii mari ai celor 30 de copii așezati cuminți la locurile lor, privesc uimiti, nedumeriți și intrebatori spre jocul neastampărat al fulgilor de nea , care parca stanjeniți de întrebările tuturor, zboară purtați de un vânt neprietenos si tăios, nepotrivit cu data din calendar pe care tocmai am scris-o pe tabla: 03-04-2015.Se uita apoi spre mine, semnele de întrebare citindu-li-se în luminitele jucause din oglinzile sufletelor lor. Plutește un amestec de bucurie cu tristețe:unii dintre ei înca mai visează la saniuța și patinele pe care tocmai le-au așezat spre păstrare, alții la joaca din parc cu rolele sau mingea.Ne-am amintit de primele zile din luna martie, ,,Babele”, care au fost foarte frumoase, apoi am început să depănam amintirile și  să facem un așa-zis ,, bilanț “ al celor mai deosebite activitați din luna marțisorului.Am avut la dispoziție fotografiile care vorbesc de la sine și ne-am bucurat retrăind emoții și sentimente unice.
             Ca orice anotimp, primăvara este specială și noi am vrut să fim la fel de speciali prin ceea ce am realizat: am cautat poezii, lecturi, materiale diverse, apoi găzduiti de CDI-ul scolii( la fiecare oră de lectura și nu numai ), am confecționat martișoare,felicitări, primind sprijinul profesorului documentarist. Ne-am bucurat unii de ceilalti , vizionand împreuna filmulețe cu povești și legende despre ghiocel, plecarea Iernii si sosirea Primaverii.
 


    
       


              Copiii au redactat , la rândul lor, propriile povești , realizand cărticele frumos illustrate ( desenele fiind făcute tot de ei), despre venirea păsărilor călătoare, activitățile oamenilor prin gospodării, trezirea naturii la o nouă viața, etc. Momentul prezentării acestor creații l-am numit ,, Lansare de carte “. Am fost plăcut surprinsă de seriozitatea cu care au privit micuții acest eveniment din viața clasei noastre, de originalitatea și lejeritatea cu care fiecare mic scriitor  și-a  prezentat cartea, bucurându-se de aplauzele celorlalți care s-au arătat interesați de temele diverse abordate.
              Ne-am amintit de marionetele confecționate de noi, cărora le-am dat viață, atribuindu-le  apoi roluri , interpretate cu talent chiar de autori.
                                    
Nu se putea sa nu ne amintim de concursul ,, Parfum de poezie” la care au participat mai mulți elevi, la etapa județeana calificându-se la interpretare Valentina Marcu  ( clasată pe locul al II-lea la etapa județeana )și la creație Ionut Terzea( a primit mentiune ).


    
  Acest succes s-a datorat nu în mică măsura faptului că deja , mulți dintre elevii clasei I A, frecventează CDI și iubesc cărțile . Citesc cu plăcere și știu ca întotdeauna că acolo vor găsi informațiile de care sunt interesați . Învățam să prețuim și să iubim ceea ce este frumos , să descoperim adevăratele valori și cum, dacă nu printr-o permanentă dorință de cercetare și informare și… unde ? Raspunsul este simplu: la Centrul de Documentare și Informare al școlii. Acolo oricând găsim ambientul plăcut și plecăm mai ,,bogați” .
          Nu ne -a lipsit voia buna și am bine-dispus persone distinse, care poate au pășit pentru prima dată în școala noastră, dar care cred că și-ar dori să mai  revină, ramânând cu o impresie foarte bună  despre ceea ce au văzut și au auzit. Când pui suflet, dragoste, pasiune în ceea ce faci, este imposibil să nu iasă un lucru bun!!! Fără falsă modestie , trebuie sa spun ca am contribuit și noi la promovarea imaginii școlii , prin aparițiile noastre în spectacole și concursuri nu numai pe plan local.
 
      






 Îi mulțumim d-nei profesor-documentarist  ( și director adjunct) Roxana Mîzgaciu care ne-a însoțit și ne-a încurajat în tot ceea ce am făcut noi în luna MĂRȚIȘORULUI.
                  ,, La cât mai frumoase și deosebite activități!!!”



                                               Înv. Cristina Floarea Mirică

miercuri, 15 aprilie 2015

Ora de creativitate



           In data de7aprilie 2015, în Centrul de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale Prejmer, jud. Brașov, s-a desfășurat ,, Ora de creativitate" reprezentată de dna. Neagu Luminița. Aceasta le-a împărtășit elevilor din ciclul primar tainele activităților recreative prin confecționarea unui produs. Într-o atmosferă relaxantă, plină de voie bună elevii au confecționat o găinuș care avea un ou roșu, pregătit pentru sărbătoarea Paștelui. Cu multă emoție și cu multe gânduri de bine vă dorim sărbători liniștite și un Paște fericit.

                                                   prof. doc. Mîzgaciu Ana Roxana


Teatru de păpuși ,, Albinuțele” Brașov în școala Prejmer



         În cadrul săptămânii ,,Școala altfel", in data de  6 aprilie 2015, în Școala Gimnazială Prejmer au jucat teatru ,,păpușile" trupei ,, Albinuțele" din Brașov. Păpușile au fost însuflețite de mari actori ai Teatrului Sică Alexandrescu din Brașov.Trupa este condusă de actorul dl.Eugen Frâncu. Școla noastră are un parteneriat încheiat cu această trupă și în mod constant, nu numai în această săptămână, ne bucurăm de prestanța acestor actori.

          Elevii din clasele pregătitoare - IV, s-au bucurat azi vizionând frumoasa poveste ,, Soacra cu trei nurori" de Ion Creangă.
          Activitatea s-a desfășurat în Centrul de Documentare și Informare al Școlii Gimnaziale Prejmer, jud. Brașov.
                                        prof. documentarist Mîzgaciu Ana Roxana

Proiect educațional ,,O pagina din istoria școlii”



           

              Scopul proiectului: amenajarea unei expoziții cu colecția de obiecte vechi folosite de cadrele didactice și  personalul auxiliar in diverse activitați în perioada 1870 – 1996, 1997( mașini de scris, mașini de cusut, televizoare,pick-uri,magnetofon, aparate de proiecție și un sistem de proiecție cinematografică, diapozitive, discuriși diafilme) și familiarizarea elevilor cu ceea ce înseamnă munca unui muzeograf.
             Proiectul a avut ca partener Muzeul de Istorie Brasov, reprezentat în școală de dna muzeograf Baciu Voica.
             Amenajarea expoziției a presupus desfășurarea mai multor activități precum: amenajarea și organizarea colecției pe categorii de obiecte, documentarea, cercetarea și etichetarea acestora apoi realizarea afișului și a textului introductiv.
            
             A fost o activitate interesantă pentru elevi și au fost încântați pentru că timp de o săptămână au jucat rolul unor muzeografi.
             
                             profesor documentarist Mîzgaciu Ana Roxana
                      Școala Gimnazială Prejmer, jud. Brașov

luni, 23 martie 2015

ȘEZĂTOARE LA PREJMER

                  Sâmbătă, 21 martie in Centrul de Documentare și Informare al școlii a fost sărbătoare. Oameni desoinici, iubitori de tradiție au participat la Șezătoarea care a fost inițiată la Brașov, Biblioteca Județeană de dna Natalia Perianu.Îi mulțumesc doamnei că mi-a dat posibilitatea de a prezenta și altora o parte din talentul elevilor  noștrii și din ospitalitatea prejmerenilor.
                Alături de aceste persoane dragi au participat și eleve ale clasei a VIII a și bobocei din clasa  a I a A coordonați de dna învățătoare Mirică Cristina.
                 Îi felicit pe toți participanții și mulțumesc părinților că au fost alături de noi.







prof. doc. Mizgaciu Roxana