Despre noi

duminică, 21 iunie 2015

Proiect educațional ,, La Șezătoare"

                     În perioada ianuarie - iunie 2015 în centrul de Documentare și Informare al școlii am desfășurat proiectul educațional,, La Șezătoare". La proiect au participat eleve din clasele a III -VIII - a. Partenerii proiectului au fost Muzeul de Etnografie Brașov și Biblioteca Județeană ,, George Barițiu" Brașov.
                     Proiectul a constat în confecționarea unor produse: mărțișoare, semne de carte, magneți și ii realizate la scară mică de către elevele școlii. Acestea au fost expuse și oferite cadou cu diverse ocazii: Tîrgul de mărțișoare organizat la nivel  de școală, activitatea metodică organizată la nivel de județ în 27 martie. Recompensa cea mai mare a muncii depuse timp de aproximativ șase luni a fost obținerea locului III la Festivalul concurs de tradiții populare ,, Vatra satului” din 6 iunie 2015.
                    Bucuria mea cea mai mare, ca profesor documentarist, a fost atunci când o elevă a venit și mi-a povesti reacția mamei, când i-a spus că participă la un astfel de proiect: ,, Mă bucur că nu mai stai în fața leptopului" și momentul în care am fost felicitată de către o doamnă participantă la festival. O bucurie și mai mare am avut de-a lungul celor șase luni când elevele îmi deschideau ușa CDI-ului și mă întrebau dacă mai pot coase câteva rănduri.
                     
                          
      Îmi închei articolul prin a adresa felicitări elevelor mele, urându-le vacanță plăcută și amintindu-le încă odată  cuvintele marelui poet Lucian Blaga:
 ,, Veșnicia s-a născut la sat!"
                               

                                                 prof. documentarist Mîzgaciu Roxana



luni, 15 iunie 2015

,, Manuscrise iluminate în viziunea copiilor– O pagină din istoria unei cărți ”



,, Prin scris se stabilesc înțelegeri, legi, ordine. Scrisul a făcut înțelegerea statelor mai mare decât era posibilă pentru vechile orașe-stat. A făcut să existe o neîntreruptă conștiință istorică. Ordinul preotului sau a regelui și pecețile sale puteau ajunge mult mai departe decât răzbătea privirea și vocea lui și le putea supraviețiu”
                                                                                           H. G. Wells, 1992
  Proiectul  ,, Manuscrise iluminate în viziunea copiilor – O pagină din istoria unei cărți “ a fost aplicat în școala noastră în urma protocolului de colaborare încheiat  cu partenerii noștrii județeni: Centrul Județean de Resurse și  Asistență Educațională Brașov, Inspectoratul Școlar Brașov și Muzeul de Istorie Brașov. Proiectul a fost implementat în 13  școli din județul Brașov și a avut ca scop:  dezvoltarea interesului elevilor pentru istoria scrisului şi a cărţii prin implicarea în activităţi de informare – documentare, activităţi de realizare a replicilor unor pagini.            
               Proiectul s-a desfășurat în perioada februarie-iunie 2013 și a avut drept grup țintă  elevi de clasa a VI –a și a VII-a ai Școlii Gimnaziale Prejmer
                 Prin acest proiect am încercat  să-i aduc pe elevi cât mai aproape de momentele importante din istoria scrisului. Scrisul, va rămîne alături de comunicarea verbală un canal de comunicare între oameni. Datorită lui avem dovezi istorice care atestă anumite evenimente istorice Imaginația lor, în ceea ce privește trecutul, trebuie fructificată într-un act educațional care să-i stimuleze dorința de cunoștere, de respect față de valorile culturale, sa-i dezvolte spiritul creeator și încrederea în propriile forțe.
                  Din motive obiective, vernisajul expoziției a avut loc în acest an școlar, în data de 2 iunie 2015, la Muzeul de Isorie Brașov și va fi deschisă publicului toată luna iunie.
               


                                      prof. documentarist Mizgaciu Roxana