Despre noi

marți, 17 mai 2011

UN ALTFEL DE ISTORIE

În timpul anului şcolar 2010-2011, împreună cu elevii clasei a VI-a A, au desfăşurat activităţi în cadrul proiectului de educaţie muzeală "Arheologie experimentală". Partenerii proiectului au fost ISJ Brasov, CJRAE Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
În cadrul proiectului au fost desfăşurate următoarele activităţi: vizită la Muzeul de Istorie Braşov - secţia arheologie, lecţie demonstrativă la secţia de restaurare a muzeului şi o serie de activităţi desfăşurate în şcoală: 
1. vizionare material informativ furnizat de muzeu;
2. modelaj în lut al unor obiecte cu motive neolitice;
3. amenajarea unei miniexpoziţii în centrul de documentare şi informare al şcolii.
Obiectele realizate de elevi vor fi expuse la Muzeul Judeţean de Istorie, urmând ca vernisajul expoziţiei să aibă loc în toamna anului 2011.
Dăruirea, îndemânarea şi seriozitatea sunt principii ale reuşitei pe care încerc să le transmit elevilor prin aceste activităţi. 


Prof. ist. Mîzgaciu Roxana





joi, 14 aprilie 2011

MATERIAL SIGURANTA PE INTERNET

SIGURANTA PE INTERNET

In prima luna dedicata proiectului privind navigarea in siguranta pe internet a copiilor si adolescentilor, am desfasurat o serie de activitati impreuna cu elevii claselor V-VIII ai Scolii Generale Prejmer.
Am debutat actiunile noastre cu distribuirea pliantelor catre profesori, elevi si parinti ( in cancelarie, in Centrul de Documentare si Informare, la sedintele cu parintii).
 Ulterior am realizat un panou cu materiale care contin informatii referitoare la modul in care se poate naviga sigur pe internet, la pericolele care ii pot paste pe copii in spatiul virtual – si care se pot extinde cu mare usurinta la spatiul real, masuri de protectie in caz  de BULLYING.
Cea de-a treia activitate-care este inca in curs de desfasurare, consta in prezentarea unor materiale informativ-explicative, scrise si video, referitoare la ce reprezinta bullying-ul, agresivitatea, ce inseamna sa fii agresor, victima, respectiv martor, si ce poti face ca sa iei atitudine intr-o maniera activa, dar non-agresiva. Aceste materiale sunt intotdeauna urmate de discutii cu copiii, pentru a primi un feed-back direct de la acestia in ceea ce priveste informatiile pe care le-au retinut si inteles.

                  Prof. Psiholog Moldovan Alina-Maria

ACTIVITĂŢI:


ŞCOALA GENERALĂ PREJMER
RECHIŢEAN RAREŞ
ŞUTEU MONICA
Clasa a VII-a B
MISIUNE DE JOACĂ

         Internetul pentru noi este foarte atrǎgǎtor, dar uneori devine un pericol. Despre acest lucru ne-am hotǎrât sǎ facem un filmuleţ care sǎ arate şi altora ce înseamnǎ sǎ iei joaca în serios.
        Ne place la fel de mult sǎ jucǎm şah şi sǎ navigǎm pe Internet.Aşa cǎ ne-am decis sǎ unim cele douǎ hobby-uri într-un film despre siguranţa on-line.
        Ne-am documentat despre ce înseamnǎ sǎ joci cu bani pe Internet, sǎ plǎteşti cu cardul şi sǎ pierzi banii. Dupǎ aceea, am rugat-o pe doamna dirigintǎ sǎ ne ajute sǎ realizǎm un film.
       A urmat şedinţa foto la crea ne-am simţit foarte bine şi la care am înţeles cât de uşor este sǎ pierzi bani on-line. Apoi ne-am gândit la o melodie care sǎ însoţeascǎ fotografiile prezentate în Windows Mouvie Maker, o melodie care sǎ descrie suspansul şi pericolul jocului pe Internet. Astfel am ales melodia din filmul “Misiune imposibilǎ”, film care ne-a inspirit sǎ credem cǎ o pasiune poate deveni periculoasǎ atunci când este împǎrţitǎ cu necunoscuţi.
       Pe Internet, nu poţi cunoaşte persoanele cu care intri în contact, deoarece acesta ne oferǎ fiecǎruia o mascǎ. Sub aceastǎ mascǎ se pot ascunde oameni rǎi, care vor sǎ profite de naivitatea noastrǎ.
     Titlul reprezentǎrii noastre l-am gǎsit la final, combinând numele filmului “Misiune imposibilǎ” cu idea de joacǎ pe Internet. Eu şi colegul meu,Rareş, suntem cele douǎ personaje ale filmului. Eu sunt victima, iar Rareş este persoana mai în vârstǎ care se dǎ drept elev şi care în final îmi ia banii. Reuşesc sǎ iau cardul mamei şi datele ei personal pentru a folosi banii din contul ei. Bineînţeles cǎ mama nu ştie nimic, dar când va observa lipsa banilor vom avea o discuţie pe cinste. Luând bani fǎrǎ ştirea ei este mult mai grav decât pierderea lor, cǎci nu va mai avea încredere în mine. Noi credem cǎ pǎrinţii ne-ar ajuta mai mult dacǎ le-am spune ce dorim şi ce problem avem. Multe victime ale Internetului ar fi salvate dacǎ pǎrinţii ar şti mai multe despre siguranţa on-line. Dacǎ noi am vorbi mai des cu ei, nu s-ar întâmpla lucruri urâte ca cel prezentat de noi în film.
      Datoritǎ acestui concurs, noi am înţeles mai bine ce înseamnǎ transmiterea datelor pe Internet, mai ales atunci când sunt date personale. Am înţeles cǎ existǎ pericole atunci când nu cunoşti persoana cu care comunici, când te implicit prea mult în ceva ce te pasioneazǎ şi când nu comunici cu adevǎraţii tǎi prieteni.
     Acum suntem mai atenţi când postǎm poze pe Facebook sau Hi5, nu le arǎtǎm tuturor, ci doar prietenilor. Cu siguranţǎ, nu vom încerca sǎ jucǎm pe bani, lǎsând joaca doar pentru distracţie şi relaxare şi nu pentru câştiguri.Poate cǎ vom învǎţa cǎ odatǎ cu liberatatea, pe care ţi-o oferǎ Internetul, vin şi multe responsabilitǎţi ce trebuie respectate de cei mari şi mici. 
Material realizat de prof. Schiel Cristina                                                  



Material  Siguranţa pe internet realizat de:

Alina-Maria Moldovan - psiholog
Schiel Cristina - profesor
Veres-Panescu Mihaela-Angela - profesor

miercuri, 30 martie 2011

Din suflet de dascăl

Mă numesc Cristina Mirică şi din anul 1983 sunt învăţătoare. 
Dacă aş da timpul înapoi şi aş fi în situaţia de a-mi alege o meserie, cu siguranţă aceea ar fi cea de învăţătoare. De ce? Este simplu: este ceea ce mi-am dorit de mic copil. Îmi aduc aminte că strângeam copiii din vecini în curtea părintească şi ne jucam ,,de-a şcoala``. Fireşte : eu eram învăţătoarea.
A fi învăţător este un lucru extraordinar ! Lucrând cu copiii, rămâi tânăr (sufleteşte vorbind, pentru că dascălul este ca o lumânare care se stinge uşor luminând pe alţii).
Din anul 1993 sunt la Şcoala Generală Prejmer. S-au schimbat atât de multe de-atunci... Au trecut câteva generaţii de copii prin mâinile mele. Am încercat să le dăruiesc tot ce-am avut mai bun, să le îndrept paşii spre bine, să-i fac să iubească cinstea, omenia, munca, să le trezesc interesul pentru cunoaştere, să le cultiv dragostea pentru semeni, pentru ţară, pentru minunatele tradiţii moştenite de la străbuni, pentru izvorul nesecat al folclorului neamului românesc. Cred că am reuşit în mare măsură. 

Îmi place tot ceea ce fac ; ador sinceritatea şi naivitatea copiilor; îmi place să fiu aproape de sufletele lor şi de ale părinţilor acestora, să le inţeleg problemele şi să caut, împreună cu ei, cele mai potrivite căi de soluţionare.
În şcoala din Prejmer, oricine va păşi, îşi va da seama că este o şcoală cu tradiţie, o şcoală cu un colectiv de cadre didactice bine pregătite, cu copii frumoşi, deştepţi şi talentaţi, cu un director de care multe şcoli şi-ar dori să aibă, d-na prof. Irimia Iuliana. Datorită implicării domniei sale în proiecte de obţinere de fonduri, şcoala noastră a fost reabilitată, s-a construit un corp nou destinat claselor I-IV, avem un Centru de Documentare şi Informare unde se desfaşoară multe din activităţile noastre didactice în condiţii deosebite.
Pentru a ne cunoaşte mai bine, veţi putea vedea fotografii cu noi şi despre noi..

Înv. Cristina Mirică 

Cronică de martie

La Şcoala Generală Prejmer, luna martie a fost plină de primăvară. Şi chiar dacă vremea de afară nu a fost întocmai primăvăratecă, înăuntrul şcolii, profesorii şi elevii au creat o atmosferă propice unui nou început. 
Dna înv. Ana Gurzun a iniţiat la nivelul claselor III - IV, un concurs de creaţie, premergător zilei de 8 martie. Copiii au realizat cu drag, mărţişoare deosebite, fiecare în felul lui, care mai apoi vor fi dăruite doamnelor cele mai dragi din viaţa lor. Ca materiale s-au folosit felurite seminţe , carton colorat, hârtie şi carton colorat, lipici, aracet, creioane colorate, carioci aţă albă şi roşie sau şnur de mărţişor. 
Câştigătorii au fost cu greu aleşi din multitudinea de creaţii .
Elevii claselor I-IV împreună cu învăţătoarele au dat frâu liber creaţiei, realizând desene vesele, care le completează pe celelalte din colecţia de pe holurile şcolii. 
Concursul de mărţişoare organizat la clasa a II-a B de dna înv. Lila Şandru, încheie în tonuri vii suita concursurilor de mărţişoare şi cronica lunii martie. 


Prof. documentarist Adina Neagu

joi, 24 martie 2011

Sfârşitul lunii Eminescu la Şcoala Generală Prejmer

Întreaga lună ianuarie a fost în şcoala noastră sub semnul  poetului drag neamului nostru - Mihai Eminescu. Concursurile de desen organizate în diferite clase au dat viaţă multor poezii ale marelui poet. Chipul geniului a străjuit coridoarele şi clasele încadrat de alte imagini din poemele şi basmele lui. Finalul acestei luni jubiliare a fost trasat de o acţiune amplă, organizată atât la nivel primar cât şi gimnazial de dnele prof. de limba şi literatura română Cristina Schiel şi Georgeta Crăciun. Au avut loc concursuri tematice de cunoştinţe, desen şi poezie, în final copiii recitântu-şi propriile poezii. Juriul alcătuit din dna director Iuliana Irimia şi alţi profesori, au fost incapabili să decidă un câştigător, creaţiile tuturor elevilor fiind pline 
de sensibilitate şi farmec. 
Corul şcolii, dirijat şi acompaniat la pianină de dna prof. de ed. muzicală Anca Bucuţă, a făcut ca toţi cei prezenţi să cânte "Eminescu", o melodie superbă pe versuri de Adrian Păunescu. 



Prof. documentarist Adina Neagu 

vineri, 11 martie 2011

Serbările Crăciunului 2010 în Şcoala Generală Prejmer




Magia sărbătorii Crăciunului a atins şi în acest an şcoala noastră. Cu mic cu mare, fiecare a contribuit la scrierea propriei poveşti.
Piticoţii de la grădiniţa din Lunca Câlnicului, au fost primii care ne-au prins în hora colindelor.
Împreună cu doamnele educatoare ne-au adus în suflet şi pe buze zâmbetul cald al purităţii şi candorii.









Elevii clasei I-a A, îndrumaţi de dna înv. Corina Balea, au fost primii care, printre ghirlade, lumânări şi aroma bradului, au strecurat delicat vestea naşterii lui Hristos. Expoziţia desenelor lor i-au bucurat atat pe copii cât şi pe părinţi.




Dna înv. Angella Cigolea împreună cu elevii clasei a IV-a B au adus în şoală magia povestillor; copiii au interpretat plini de farmec, o transpunere originală a Crăiesei Zăpezilor, povestirea lui H.C.Andersen şi fulgii de nea au prins viaţă într-un vals de neuitat. Emoţia interpretării a fost intens simţită, deoarece alături de ei a fost prezentă şi fosta lor dnă învăţător, un susţinător fidel al copiilor.    








Clasa IV-a C, împreună cu ajutorul lui Moş Crăciun: dna înv. Carmen Veriguţ, au încântat auzul părinţilor cu deosebite colinde pe un fond vesel şi tonic. La karaoke au fost cu toţii câştigători şi vocile de excepţie ale copiilor au amintit părinţilor şi nouă de corurile îngeraşilor.
Suita serbărilor a fost încheiată de dna prof. Georgeta Crăciun care împreună cu elevii clasei a VI-a A, au compus şi prezentat o scenetă  despre adevărata semnificaţie a sărbătorii Crăciunului şi anume, naşterea Domnului Iisus Hristos, la care am fost invitaţi, într-un mod original, toţi cei din şcoală .
Toate aceste serbări au fost un adevărat festin pentru suflet pentru toţi cei implicaţi !


Prof.documentarist Adina Neagu