Despre noi

luni, 10 decembrie 2012

20 noiembrie - Ziua Internationala a Drepturilor Copilului



20 noiembrie - Ziua Internationala a Drepturilor Copilului
 

               Azi, 20 noiembrie 2012, in Centrul de Documentare si Informare al scolii noastre a fost sarbatoare. Impreuna cu dle invatatoare de la clasele a III a C si a IV a C, dna Cigolea Angela si Oceanu Loredana, am desfasurat o lectie de educatie civica prin care am urmarit socializarea elevilor, cunoastrea drepturilor si indatoririlor acestora  dar si sarbatorirea acestei zile in mod placut si antrenant. In acests sens am pregatit elevilor un power – point, fise de lucru, un concurs si un cantec dedicat copilului si copilariei. Copii s-au simtit foarte bine, au relationat pozitiv si si-au manifestat  dorinta de a mai organiza astfel de activitati.

,, Copilul este un om viu. El este catusi de putin un ornament in viata noastra, ci e o viata individuala, complexa si bogata”
                      

 ( S. Makarenka)

 La multi ani copii!
 La multi ani copilariei!
prof. documentarist Mizgaciu Roxana

16 noiembrie - Ziua tolerantei

                                             

                        16 noiembrie - Ziua tolerantei

            

                 Toleranţa reprezintă o atitudine activă prin care recunoaştem drepturile universale ale persoanei umane şi libertatea acesteia, este un manifest pentru acceptarea diversităţii culturilor şi modalităţilor de exprimare a fiinţelor umane. Pornind de la această idee şi dornici să promoveze acest principiu în comunitatea din care fac parte, elevii Şcolii Gimnaziale Prejmer, coordonaţi de doamna profesoară Ioana Oltean, au desfăşurat o activitate care a exprimat atitudinea lor. 

  
          In CDI ul scolii, ei au desenat bannere cu mesaje de pace şi
 au dansat împreună într-un flash-mob pentru toleranţă.

      Mesajul lor pentru colegi şi pentru toţi cei care vor să asculte a fost simplu: să ne acceptăm pe noi înşine şi unii pe alţii şi să păstrăm cu grijă relaţiile cu cei din jurul nostru!

                             prof. Oltean Ioana

2012 - Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii





             2012- Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii


          

            Anul 2012 a fost declarat de către Consiliul Uniunii Europene drept “Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii” în scopul implicării active a vârstnicilor în viaţa socială şi consolidării relaţiilor dintre generaţii diferite.
            În acest spirit şi sub deviza “Să îmbătrânim frumos!”, elevii clasei a VII-a A, din Şcoala Gimnazială Prejmer, au organizat o masă rotundă în scopul dezbaterii unor referate tematice. Marţi, 20 noiembrie 2012, împreună cu invitaţii lor, reprezentanţii Organizaţiei de Cruce Roşie din Braşov, copiii au discutat teme precum: îmbătrânirea activă şi implicaţiile acesteia, senescenţa, viaţa socială a vârstnicilor, cum depăşim diferenţele dintre generaţii, aspecte anatomo-fiziologice ale îmbătrânirii, integrarea vârstnicilor în viaţa comunităţii.
            Desfăşurată la Centrul de Documentare şi Informare din şcoala noastră, într-o abordare interdisciplinară, sub îndrumarea doamnelor profesoare Roxana Mîzgaciu şi Ioana Oltean, activitatea a avut ca scop susţinerea şi dezvoltarea unor idei precum: îmbrăţişarea unei mentalităţi sănătoase cu privire la activitatea vârstnicilor în societate, modalităţile de ajutor a vârstnicilor aflaţi în situaţii dificile şi implicarea tinerilor în susţinerea acestora sau rolul bunicilor în viaţa copiilor.
            La sfărşitul dezbaterii, pentru a accentua importanţa solidarităţii între generaţii, voluntarii de la Crucea Roşie au prezentat un material legat de modul în care elevii se pot implica în susţinerea persoanelor care locuiesc în cămine. Ei au informat copiii cu privire la importanţa voluntariatului şi participării la viaţa comunităţii din care fac parte.
            Elevii au fost încântaţi de această activitate, au considerat utile informaţiile primite şi au fost bucuroşi pentru că au avut ocazia să lucreze cu voluntarii unei organizaţii umanitare, exprimându-şi dorinţa de a participa împreună la activităţile iniţiate de aceştia.
                                                               prof. Oltean Ioana

marți, 23 octombrie 2012

Ziua europeană a limbilor străine



      Activitatea “European Day of Languages” desfăşurată cu ocazia “Zilei europene a limbilor străine" a urmărit să atragă atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, să crească gradul de cunoaştere si de apreciere a acestora.
     Elevii claselor gimnaziale, coordonaţi de către: Oana Ardeleanu, profesor limba engleză, în colaborare cu Andraşi Felicia, profesor de limba engleză, Elena Holovaci, profesor de limba franceză, Mirela Radu, profesor de limba germană şi Roxana Mîzgaciu, profesor documentarist, au răspuns cu bucurie şi entuziasm acestei provocări.
       Programul,care s-a desfaşurat în CDI, a debutat cu un montaj de cantece şi poezii în limbile: engleză, franceză şi germană, susţinut de către elevii claselor VI A, B, VII A, VIIIA, sub îndrumarea profesorilor de limbi străine.
       Aniversarea a continuat cu dezbaterea  la care au participat echipe formate din câte doi elevi  din clasele menţionate, sub îndrumarea d-nei prof.Oana Ardeleanu tema fiind: “Oare studiul limbilor străine pune în primejdie limba naţională?” Cu acest prilej s-au evidenţiat elevii Ovidiu Maxim şi Tulbure Lăcramioara prin observaţiile pertinente pe care le-au făcut, dar mai ales pentru modul în care şi-au susţinut şi argumentat punctele de vedere.
       Pentru a înţelege şi mai bine semnificaţia zilei, cei prezenţi au urmarit un material intitulat “Plurilingvism şi Multiculturalitate” ce a vizat atragerea atenţiei publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, dar şi efortul conştient pe care trebuie să îl facem cu toţii în a ne păstra identitatea naţională în cadrul contextului european.
      
       Acţiunea s-a încheiat cu un proiect practic, în care elevii, împarţiţi în trei echipe: Britanica, Germanica şi Francofona,si atent supravegheaţi de catre profesorii de limbi străine, au realizat colaje cu tema “Călător în Europa”, pe care ulterior le-au prezentat în faţa publicului, explicând importanţa motivelor şi simbolurilor alese.



 

   
       Acţiunea a fost apreciată atât de către elevi cât şi de către profesori şi s-a hotarât transformarea ei într-o tradiţie care să fie sărbatorită an de an în şcoala noastră.




                                                               

                                           prof. Oana Ardeleanu

miercuri, 17 octombrie 2012

Prietena mea, cartea.




 Prietena mea, cartea.
„Acuma, copile, soarbe cu sufletul curat cuvintele. Păstrează cu scumpătate învăţătura şi nu o lăsa, păstreaz-o, căci ea este frumuseţea cea mai aleasă, avere ascunsă şi tăinuită” . ( Mihail Sadoveanu)
                               Iată îndemnul cu care au plecat în vacanţă elevii clasei I A  şi cu care s-au întors în clasa a II-a . Şcolarii mei sunt hotarâţi să-l urmeze întocmai şi ca să le vin  în ajutor  desfăşurăm orele de lectură aşa cum se cuvine.


 
      Şi cum altfel am putea să ne împrietenim cu cartea pe care tocmai o descoperim,  dacă nu am petrece cât mai mult timp în împaraţia ei, in Centrul de Documentare si Informare. 



 

Oră de oră, la lectură, ne întâlnim cu prietenele noastre, cărţile, le răsfoim, le cercetăm, le descoperim, ne desfată cu dulceaţa slovelor lor, ne luminează minţile şi ne alintă sufletele.
                 






       Suntem la început de drum dar promitem că vom reveni cu impresii şi învăţături cât mai curând ! 
                                            Înv. Neagu Amalia

duminică, 14 octombrie 2012

Plantele medicinale si viata omului



Proiectul

Plantele medicinale şi viaţa omului”


          Întotodeauna am crezut cu tărie că plantele sunt minuni prin ele însele, prin echilibrul de care dau dovadă, prin varietatea, proprietăţile şi frumuseţea lor. Flora ţării noastre este spectaculoasă, nu doar din punct de vedere ştiinţific, al biodiversităţii fitologice, ci şi imagistic şi fitoterapeutic.
          Împletirea unor regiuni biogeografice diverse pe teritoriul României, a dus la apariţia şi conservarea unei bogate varietăţi floristice. Din cele aproximativ 3700 de specii de plante (conf. „Florae Romaniae”), 870 de specii au proprietăţi terapeutice, fiind utilizate în „medicina populară” şi medicina alternativă. În România arta vindecării bolilor cu ajutorul plantelor are o foarte veche tradiţie.

            Proiectul „Plantele medicinale şi viaţa omului” a fost demarat de doamna profesor documentarist Roxana Mîzgaciu, iar noi, colectivul clasei a V-a A condus de profesor Oltean Ioana am răspuns invitaţiei de a desfăşura activităţile propuse.
          Consider importantă desfăşurarea unui proiect cu această  tematică, în şcoala noastră. Copiii sunt puşi în faţa descoperirii unei surse alternative de sănătate şi întreţinere. Ei studiază în acest mod, nu doar caracteristicile ecologice şi morfologice ale plantelor, ci şi legendele şi istoria lor, descoperă simbolistica şi utilizarea acestora şi, foarte important, rolul plantelor medicinale în viaţa şi credinţele oamenilor.
          Resursele oferite de Centrul de Documentare şi Informare din şcoala noastră fac posibile studiul sistematic, culegerea şi aprofundarea cunoştinţelor, elevii exersându-şi atât capacităţile intelectuale, cât şi cele motrice.
          Sper ca munca depusă de ei să fie apreciată şi valorificată şi să constituie încă un pas înspre cunoaşterea şi respectarea minunatului spectacol oferit de flora ţării noastre!


                                                    prof. Ioana Oltean

Labirintul lecturii.



              Proiectul ,,Labirintul lecturii” a fost inițiat la nivelul claselor a III a A și a III a B din dorința de a descoperi împreună cu elevii ,,ieșirea” din acest labirint,care este dificil pentru ei,încă de la debutul în școală.Centrul de Documentare si Informare al școlii va trezi în sufletele prichindeilor curiozitatea și plăcerea de a parcurge paginile cărților ,variate si pline de învățături.Scopul acestui proiect este de a oficializa si motiva intrarea copiilor în lumea cărților si de a întări parteneriatul dintre ei și Centrul de Documentare și Informare,dintre ei si lectură.Vom încerca sa redăm cărții,locul cuvenit,de a educa elevii in spiritul prețuirii acesteia.Parteneriatul cu Centrul de Documentare si Informare ne va ajuta să cultivăm gustul pentru lectură și pentru frumos.
          Noi,cadrele didactice (Pârvu Georgiana,Balea Corina și Mîzgaciu Roxana),suntem convinse că relația acestui parteneriat se va transforma într-o prietenie  durabilă si elegantă,destul de necesară!Lumea cărților este însăși,lumea copiilor care,cândva vor deveni adulți,asemeni nouă!

   prof. înv.primar Pârvu  Georgiana



clasa a III a B





















Succes în noul an școlar!

Dragi cititori,
Deși am început școala de o luna, vă doresc mult succes în tot ceea ce va-ți planificat pentru acest an școlar și la cât mai multe activități educative.
In CDI-ul Școlii Prejmer, activitatea a început cu speranța ca elevii vor frecventa și mai mult acest spațiu al lecturii și cunoașterii.
                         prof. documentarist Mîzgaciu Roxana

marți, 5 iunie 2012


“Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”


            Începând din luna decembrie 2011, în cadrul şcolii au demarat activităţile proiectului, cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investeste in oameni”.
            Proiectul este implementat în şcoli din cinci judeţe şi are ca obiectiv general prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a persoanelor expuse acestui risc prin elaborarea şi implementarea unui set de activităţi pentru creşterea motivaţiei pentru învăţare şi prevenirea eşecului şcolar.
        În cadrul unitaţii şcolare, 40 de elevi din grupul ţintă participă săptămânal la întâlnirile cu  instructorul de educaţie, profesor Mircea Sorin Mircea, care coordonează activităţile.
      Spaţiul generos, şi dotările  pe care le oferă Centrul de Documentare şi Informare face ca aceste activităţi să beneficieze de un plus de atractivitate.
            Este vizată îndeosebi dezvoltarea abilităţilor de comunicare, abilităţi care sunt de natură să determine un grad mai mare de autocunoaştere şi să faciliteze relaţionarea cu toate persoanele cu care vin în contact elevii.

                                                                      Instructor de educaţie,
                                                Prof. Mircea Sorin Mircea- director