Despre noi

luni, 6 octombrie 2014

Ziua Europeană a Limbilor



Ziua Europeană a Limbilor, marcată prin acţiuni menite să celebreze diversitatea
 
Europa este posesoarea unei adevărate bogaţii lingvistice: 24 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenţia asupra acestei imense bogaţii lingvistice, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat, în 2001, iniţiativa Anul european al limbilor, iniţiativă din care a luat naştere Ziua Europeană a Limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului faţă de multilingvism în Europa, cultivarea diversităţii culturale şi încurajarea învăţării limbilor străine de către toţi europenii, la şcoală sau în afara acesteia.
            Cu acest prilej, elevii de la Scoala Gimnazială Prejmer au marcat evenimentul, la fel ca toți ceilalti elevi, din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. A fost o zi importantă în care au defășurat o serie de activități interesante, coordonați fiind de profesor Oana Predoiu, cu participarea doamnelor profesoare Andrași Felicia și Mîzgaciu Roxana. Împărțiți pe grupe și limbi studiate elevii au început activitatea prin vizionarea unui material power point ce le-a permis să se  familiarizeze cu termenii cheie ai acestui eveniment, respectiv : plurilingvism și multiculturalitate. Următoarea  etapă a presupus implicarea elevilor într-o dezbatere: "Limba ramane accesul privilegiat la orice cultura?", activitate în urma căreia s-au desprins mai multe idei, precum:
·         există foarte multe ocazii de a studia sau de a munci într-o altă ţară europeană, dar, de foarte multe ori, lipsa cunoaşterii limbii ţării respective devine o piedică în faţa realizării acestui deziderat.
·         niciodată nu e prea târziu să înveţi o limbă straină! Chiar dacă ştii doar câteva cuvinte în limba ţării pe care îţi propui sa o vizitezi în vacanţă, acest lucru îţi va da posibilitatea să îţi faci prieteni, să stabileşti contacte, să cunoşti mai multe. În plus, învăţarea unei limbi străine este un mijloc de a înlătura barierele culturale şi interumane.
      Pentru a-și demonstra calitatea de cetățean european, elevii au participat la un concurs de cultură generală cu tema: Recunoaște țara!, ei dovedind o bună cunoaștere a macro-culturii europene.
        În încheiere, elevii, au participat la realizarea unui dictionar interlingvistic intitulat “Hunting for language treasures”, fiecare grup, în funcție de limba studiată, alegand cel mai reprezentativ cuvânt, care poartă în el esența limbii respective. Cele mai reușite colaje, au fost premiate la final.
Pentru cadrele didactice, pentru elevii implicaţi în proiect şi pentru ceilalţi participanţi, ziua de 26 septembrie a fost o ocazie de a petrece momente frumoase învăţând şi altfel, decât în mod obişnuit şi contribuind la crearea unei atmosfere plăcute, menite să stimuleze interesul, dorinţa de a se familiariza şi învăţa şi alte limbi străine decât cele studiate la şcoală.

                                                         

                 prof. Predoiu Oana


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu